Wat is het rendement van een gashaard?

Een eenduidig rendement plakken op een gashaard is moeilijk. Veel is afhankelijk van je stookgedrag en het gekozen vermogen van het toestel. Een woonkamer van gemiddelde grootte kan verwarmd worden met een installatie van drie tot vier kilowatt. Wel moet de woning goed geïsoleerd zijn. 

Met het volgende voorbeeld willen we je toch een indicatie geven van het rendement en verbruik van een gashaard. Een toestel met een vermogen van ongeveer zeven kilowatt verbruikt ongeveer één kuub gas per uur. Als je gashaard de hele tijd brandt op volle vermogen, zal dat natuurlijk meer zijn. De gasprijzen bedragen momenteel € 2,65 per m³ (juni 2022). Als je jouw kachel bijvoorbeeld vier uur laat branden, kost het € 10,60. Vraag zeker de exacte prijzen na aan jouw energieleverancier. 

Bijna elke gashaard heeft een energielabel waarmee je snel kan zien wat het vermogen en rendement van het toestel is. Gashaarden van M-Design, Dru en Cosyflame hebben een handige eco-stand waarbij je tot 40% minder gas verbruikt. Via een elektronische gasklep wordt er afwisselend meer en minder gas toegevoerd.