Mag een houtkachel nog?

Duurzaamheid en milieu zijn twee belangrijke begrippen. Een kachel wordt vaak gezien als een vervuiler omdat er tijdens de verbranding van hout CO2 en fijnstof vrijkomt. Ondanks dat een houtkachel geen negatieve gevolgen heeft op het broeikaseffect, vragen vele mensen zich af of een houthaard nog wel een verantwoorde keuze is. Je wilt misschien nog wel investeren in een houtkachel, maar voor hoe lang kan je jouw gloednieuwe installatie nog gebruiken?  

We kunnen je meteen gerust stellen dat een houtkachel zeker en vast nog mag. Er is geen sprake van een verbod. Met de toestellen van JDB Haarden en Interieur ben je zelfs zeker dat je voldoet aan de huidige milieuwetgeving. Toestellen moeten een rendement hebben van minstens 75% en de uitstoot van fijnstof mag slechts 40 mg/m³ bedragen. Je kan zelf alvast een steentje bijdragen aan het milieu door op een duurzame manier te stoken.

Als je nog een kachel hebt van 15 jaar oud, vervang je deze beter om aan de huidige normen te voldoen. 80% van de vervuiling wordt namelijk veroorzaakt door oudere toestellen. Met een nieuwe houtkachel heb je meer controle over de luchttoevoer, optimaliseer je het verbrandingsproces en heb je een hoger rendement. Dat allemaal zorgt voor zo goed als geen vervuiling.