Waar let ik op bij de aanschaf van een elektrische haard?

Er bestaan vele soorten elektrische haarden. Hieronder geven we je enkele tips mee als je er een gaat kopen. Zo weet je precies waarop je moet letten en vind je makkelijk het toestel dat bij je past.  

KIES EEN VUURBEELD

Iedereen heeft een andere smaak, voorkeur en gebruiksmethode als het aankomt op een elektrische haard. Dat allemaal heeft invloed op het vuurbeeld. In een elektrisch toestel ontstaan er geen echte vlammen, maar dat wordt wel nagebootst. Hoe dat er net uitziet is afhankelijk van het merk dat je kiest. Elke producent heeft zijn eigen techniek. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een waterdamphaard of een holografische haard.

LET OP HET GELUID

Net zoals je bij een houthaard knetterend hout kan horen, zal een elektrische haard ook geluid maken. De ene vindt dat rustgevend terwijl iemand anders dat vervelend kan vinden. Het geluid is weer afhankelijk van het merk van je elektrische haard. Vraag zeker meer informatie aan de adviseur. Hij of zij zal je perfect kunnen vertellen of een elektrische haard al dan niet geluid maakt.  

BEPAAL JE BUDGET

Er is een prijsverschil bij elektrische haarden. Het ene toestel heeft bijvoorbeeld enkele basisfuncties terwijl het andere meer mogelijkheden biedt. Als het vuur echter lijkt, betekent dat de techniek beter is. Daar betaal je meer voor.  

GA JE VOOR SFEER EN/OF WARMTE?

Elektrische haarden geven van zichzelf weinig warmte af. Dat komt omdat de toestellen eerder dienen om sfeer te creëren en dus niet als hoofdverwarming methode. Bij sommige merken is het wel mogelijk dat de elektrische haard meer warmte afgeeft. Het is dus belangrijk dat je hier op voorhand over nadenkt zodat je het juiste toestel kan aankopen.