Waar let ik op bij de aanschaf van een houthaard of een houtkachel?

Wil je graag een houthaard of houtkachel plaatsen in je woning? Dan zijn er enkele aandachtspunten. Hieronder sommen we de belangrijkste op.  

1.

De aanwezigheid van een schoorsteen of een rookkanaal 

Als je een houtkachel of houthaard wil plaatsen in een bepaalde ruimte, moet er natuurlijk een schoorsteen of rookkanaal aanwezig zijn. As er nog een geplaatst moet worden, vraag je best raad aan een ervaren vakman. Ook als er al een schoorsteen aanwezig is, laat je deze best controleren. Zo ben je zeker dat het rookkanaal voldoet aan de huidige normen. Door dagelijks gebruik kan er slijtage ontstaan, wat later problemen kan veroorzaken. Voor een onderhoudsbeurt kan je bij JDB Haarden en interieur terecht.  

2.

Het vermogen  

Denk op voorhand na of de houtkachel of houthaard zal dienen als hoofdverwarming of als bijverwarming. Als je installatie dient als hoofdverwarming, moet het de ruimte goed verwarmen. Bij een te klein vermogen zal dat nooit lukken. Een te groot vermogen daarentegen is ook niet goed. Het zal al snel onaangenaam warm worden en er zal te weinig zuurstof aanwezig zijn in de ruimte. Dat zorgt er dan weer voor dat het hout niet optimaal kan verbranden en de uitstoot hoger ligt.  

Benieuwd hoe je het vermogen kan berekenen? Lees er hier alles over.

3.

Vrijstaande of inbouw houthaard

Kies je voor een vrijstaande- of voor een inbouwhaard? Als je een bestaande haard vervangt, kan een nieuwe inzethaard een goed alternatief zijn. Er komen regelmatig nieuwe technologieën op de markt waardoor er ingrijpende veranderingen aan de mantel moeten plaatsvinden om een moderne haard te installeren. Met een nieuwe inzethaard ben je zeker van een optimaal resultaat. Soms is het zelfs makkelijker om alles te verwijderen zodat we alles vanaf nul kunnen opbouwen. Natuurlijk is dat een duurdere oplossing, maar je creëert wel onbeperkte mogelijkheden.   

Je kan ook kiezen voor een vrijstaande kachel. Het resultaat is optimaal en budgetvriendelijk. Bij JDB Haarden en Interieur hebben we een uitgebreid gamma aan kwalitatieve en decoratieve kachels.  

Wanneer je aan het bouwen bent, kan je een inbouwhaard overwegen. Bij een nieuwbouwproject is een inbouwhaard eenvoudig te plaatsen. Alle mogelijkheden staan nog open. Je hoeft enkel rekening te houden met de nutsvoorzieningen die je ter beschikking hebt. Denk zeker aan een schouwkanaal en zorg ervoor dat de installatie ervan mogelijk is.  

4.

Het vuurzicht van houthaarden en houtkachels

Tot slot moet je nog even nadenken over het model van je houtkachel of houthaard. Je kan je toestel namelijk op verschillende manieren in de ruimte plaatsen:  

Tussen twee ruimtes in: Je creëert een soort tunnel waardoor je door je houthaard kan kijken.  

Tweezijdig vuurzicht: Je plaatst het toestel in een hoek waardoor je optimaal zicht hebt op het vuur. Met andere woorden is dit een hoekmodel kachel.  

Driezijdige houthaarden: Je plaatst de kachel tegen een muur. Zo geniet je van het vuur en de warmte langs alle kanten.