Onderdelen van een kachel of haard

Een haard of een kachel is een voorwerp dat je waarschijnlijk dagelijks gebruikt, zeker in de wintermaanden. De levensduur van een goed onderhouden kachel is hoog. Ondanks dat kan er door de jaren heen slijtage ontstaan. Zelfs bij een kwaliteitsvolle kachel is dat onvermijdelijk. Op lange termijn moeten enkele onderdelen misschien vervangen worden. Dat geldt niet alleen voor de haard of de kachel, maar ook accessoires en onderdelen van het rookkanaal zijn soms aan vernieuwing toe.  

Bij JDB Haarden en interieur bieden we verschillende merken aan. Als we verdeler zijn van jouw merk van toestel, kunnen we wisselstukken bestellen. Heb je een oudere kachel of haard? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. De kans is groot dat we nog onderdelen kunnen krijgen van oudere modellen. Ook voor nieuwe afstandsbedieningen van gashaarden kan je bij ons terecht.  

Afhankelijk van het brandstoftype van je kachel kan het zijn dat je bepaalde onderdelen moet vervangen.  

Houtkachel of houthaard  

De ventilator: de ventilator zorgt voor de verspreiding van de warme lucht. Als deze aan vervanging toe is, kan het een vervelend geluid maken. Het onderdeel wordt best in zijn geheel vervangen.  

De dichting aan het deurtje: het glasvezelkoord aan het deurtje moet regelmatig vervangen worden. Zo voorkom je een onvolledige verbranding en onaangename geurtjes.  

De ruit: wanneer er beschadiging is aan de ruit, moet dat zo snel mogelijk hersteld worden. Dat opnieuw vanwege een onvolledige verbranding.  

De vlamplaat: tijdens het stoken gaat deze plaat uitzetten door de hoge temperaturen. Kijk na of de plaat daar nog voldoende ruimte voor heeft en of je het makkelijk uit je kachel kan halen.  

Het rookkanaal of de schoorsteen: deze moet minstens één keer per jaar gereinigd worden om een schoorsteenbrand te voorkomen. Ook voor een onderhoudsbeurt kan je bij ons terecht.  

Gaskachel of gashaard 

De thermokoppel: dit onderdeel zorgt voor de vlambeveiliging. Het voorkomt de uitstroom van onverbrand gas.  

De waakvlamset: de meeste toestellen op gas hebben een waakvlam. Wanneer er problemen zijn met dat onderdeel, wordt dat in de meeste gevallen opgelost door een grondige reiniging. Als dat niet helpt, moet het vervangen worden.  

De naden: aan de naden ontstaat regelmatig slijtage. Een nieuw glasvezelkoord zorgt voor een goede afdichting van de haard.  

De houtstammen of kolen: als de decoratieve onderdelen in je haard van keramisch materiaal gemaakt zijn, kan het zijn dat deze door de jaren heen vervangen moeten worden.  

Als je handig bent kan je de onderdelen makkelijk zelf vervangen. Twijfel je toch? Vraag dan raad aan een professional. Wanneer er elementen gerepareerd moeten worden aan een gasinstallatie, vraag je best raad aan een ervaren monteur.  

Weet je niet goed of je onderdelen moet vervangen of moet investeren in een nieuw toestel? De werknemers van JDB Haarden en Interieur helpen je graag verder.