Wat is het rendement en het vermogen van een elektrische haard?

Het grote voordeel van een elektrische haard zijn de beperkte onderhoudskosten, naast het periodieke onderhoud. Natuurlijk is dat afhankelijk van het merk waarvoor je kiest. Ook zijn de verbruikskosten een pak lager. Zo moet je bijvoorbeeld geen voorraad hout inslaan. De gecreëerde warmte blijft beter in de ruimte.  

Daarnaast wordt een elektrische haard voornamelijk gebruikt als sfeerelement. De warmte-afgifte is beperkt en dat zie je in het verbruik. Een elektrische haard verbruikt tussen de 10 en 60 watt per uur. Dat kost je € 0,02 tot € 0,03. Als je de verwarmingsfunctie volledig inschakelt, is het vanzelfsprekend dat je meer zal verbruiken. Hieronder leggen we aan de hand van een voorbeeld uit hoeveel je dat zou kosten per jaar. 

Het maximaal vermogen van een elektrische haard is 2000 watt (2 kilowatt). 1 kilowatt kost per uur € 0,25. Stel dat je het toestel 3 uur per dag laat branden, is je verbruik per dag 6 kWh. (2 kW x 3 uur) Er zijn 365 dagen in dus je jaarlijks verbruik bedraagt 2190 kWh. (6 kWh x 365 dagen) De totale kostprijs komt jaarlijks neer op € 963,60. (2190 kWh x € 0,44) 

Alles is dus afhankelijk van je stookgedrag en of je voor sfeer en/ of warmte kiest zoals we hierboven al besproken. Richt je zeker tot je energieleverancier om de correcte prijzen te krijgen van jouw energietarief.