Wat is het verschil tussen een open en gesloten verbrandingssysteem?

Elke haard, onafhankelijk van de brandstof, heeft zuurstof nodig voor een goede verbranding. Waar die zuurstof net vandaan komt, is afhankelijk van het verbrandingssysteem.  

open verbrandingssysteem

Met een open verbrandingssysteem haalt de kachel de nodige zuurstof uit de ruimte waarin het systeem zich bevindt. De zuurstofrijke lucht komt van binnen uit. De rookgassen worden via de schoorsteen afgevoerd. Dat ontstaat op een natuurlijke manier door de verplaatsing van de warmte. Je kan het vergelijken met een open haard. Die soort haarden halen ook zuurstof uit de ruimte om zich heen. Een open verbrandingssysteem wil niet zeggen dat er geen glasplaat aanwezig is tussen de vlammen en de ruimte. Een goede ventilatie is bij dit systeem erg belangrijk.  

Gesloten verbrandingssysteem

Bij een gesloten verbrandingssysteem staat het vuur niet in verbinding met de ruimte. Het systeem heeft een gesloten circulatie waardoor de kachels meestal een deurtje hebben dat je kan sluiten. Er wordt geen zuurstof uit de ruimte zelf gehaald. De zuurstof wordt van buitenaf aangevoerd waardoor rookgassen rechtstreeks afgevoerd worden. De verse lucht en de rookgassen lopen met andere woorden door één buis. Die buis heeft een dubbele wand. Zo komt de zuivere lucht niet in aanraking met de rookgassen. Er gelden geen speciale eisen in verband met de ventilatie. We raden deze installaties aan bij verbouwingen en nieuwbouwwoningen.  

Een gesloten verbrandingssysteem brengt enkele voordelen met zich mee: 

- Het rendement is hoger waardoor je kachel meer warmte afgeeft.  

- Het systeem is beter voor een goed geïsoleerde woning. De warmte blijft beter bewaard. 

- De kachel of haard is niet afhankelijk van de lucht in de kamer. Hierdoor moet je geen rekening houden met een binnen- en buitenlucht balans.