Welke haarden hebben geen afvoer?

Bij de meeste kachels heb je een afvoer nodig. Een houtkachel, houthaard, gaskachel of gashaard zonder afvoer bestaat niet. De afvoer moet niet noodzakelijk een schoorsteen zijn. Zo heb je bij installaties op gas wel een afvoersysteem nodig, maar dat hoeft geen schoorsteen te zijn. Natuurlijk bestaan er nog enkele haarden die geen afvoer nodig hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan en elektrische haard of een bio-ethanol haard. Binnen beide opties bieden we twee verschillende soorten aan.   

ELEKTRISCHE HAARD

Aangezien er bij een elektrische haard geen verbranding is, heb je ook geen schoorsteen of afvoersysteem nodig. Je kan de elektrische haard in elke ruimte plaatsen zolang je een stopcontact ter beschikking hebt. Ook bij warme zomerdagen kan je genieten van een gezellig vuur. Je kan de installatie namelijk laten branden zonder dat er warmte vrijkomt. Binnen ons aanbod hebben we twee soorten elektrische haarden.  

WATERDAMPHAARD

Een waterdamphaard is een elektrische haard waarbij er onder het gloeibed een watertank geplaatst is. De installatie heeft een vernevelaar die met behulp van de watertank nevel kan produceren. Achter de watertank bevinden zich enkele lampen die de lucht verwarmen waardoor de nevel naar boven verplaatst wordt. De nevel die opstijgt verdeelt zich over het gloeibed en reflecteert in het licht. Op die manier ontstaat er een vuurbeeld. Hedendaagse waterdamphaarden hebben ledlampen en een extra ventilator om de damp makkelijker naar boven te blazen. 

HOLOGRAFISCHE HAARD

Een holografische haard werkt op hologrammen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Wanneer je naar de haard kijkt, kijk je eigenlijk naar een halfdoorlaatbare spiegel. Achter die spiegel staat een scherm. In de haard liggen enkele houtblokken waaronder licht is geïnstalleerd. Die lichten schijnen langs onder op het hout. Via een hologram techniek worden er 3D-vlammen gecreëerd en lijkt het of het hout in brand staat. De vlammen weerkaatsen in de spiegel, wat zorgt voor diepte.  

BIO-ETHANOLHAARD

Een bio-ethanol haard is een goede oplossing als je geen afvoer kan plaatsen. Het is vanzelfsprekend dat deze haarden branden op bio-ethanol. Dat is een milieuvriendelijke brandstof die ontstaat bij de vergisting van suikers. Bijna alle bio-ethanol wordt omgezet in warmte. Daardoor ontstaat er bijna geen uitstoot en is een afvoer niet nodig. We bieden twee soorten bio-ethanol haarden aan die elk een andere werkwijze hebben.  

DE VLOEISTOF WORDT RECHTSTREEKS ONTSTOKEN

Bij de eerste werkwijze wordt de vloeistof rechtstreeks in de bio-ethanol haard ontstoken. Daarbij is het belangrijk dat het toestel een apart reservoir heeft. Dat zorgt ervoor dat de haarden veiliger zijn en een lagere brandcapaciteit hebben. Doorgaans zijn deze bio-ethanol haarden goedkoper. 

DE BIO-ETHANOLHAARD PRODUCEERT ENKEL WATERDAMP EN CO2 

Bij de tweede werkwijze zet het toestel de bio-ethanol om van vloeistof naar gas. Enkele sproeikoppen zullen de vlammen creëren. Daarnaast is het vuur regelbaar. Deze bio-ethanol haarden produceren enkel waterdamp en CO2. De installaties zijn duurder dan de standaard bio-ethanol haarden.