2 september 2024

Kan ik bij mij thuis een sfeerhaard inbouwen? 

Een open haard of een houtkachel geeft letterlijk een warme sfeer die je met een andere verwarmingsmethode niet kan creëeren. Je kan zelfs van een haard genieten zonder hout te hakken of je kachel steeds bij te vullen. Benieuwd hoe dat kan? Lees hier alles over de sfeerhaard.  

Wat is een sfeerhaard?  

De naam verklapt het eigenlijk al. Een sfeerhaard is een haard die in de eerste plaats bedoeld is om sfeer te creëren in je interieur. De haard geeft wel warmte af, maar wordt voornamelijk gebruikt als sfeerelement. Een ander woord voor een sfeerhaard is sierhaard. Het handige aan een sfeerhaard is dat het in elke ruimte geplaatst kan worden. Denk bijvoorbeeld maar aan de leefruimte, keuken, poolhouse, mancave, bijgebouw, … Door zijn luxueuze, maar gezellige uitstraling geeft het meteen net dat tikkeltje meer aan de gewenste ruimte.  

Soorten sfeerhaarden

Er bestaan verschillende soorten sfeerhaarden. Welke haard nu net het beste bij je past, hangt af van je wensen. Een sfeerhaard is beschikbaar in verschillende designs. Zo bestaan er modellen die lijken op een openhaard of houtkachel. Daarnaast kan je kiezen tussen verschillende brandstoffen. Hieronder vind je een handig overzicht terug. 

1.

Gas sfeerhaard

Afhankelijk van het type sfeerhaard op gas heb je een schoorsteen of afvoersysteem nodig. Kies je voor een open verbrandingssysteem? Dan wordt er lucht naar het vuur gezogen. Die lucht kan afkomstig zijn uit de binnenruimte of van buiten. De rookgassen worden afgevoerd via een schoorsteen of afvoerkanaal. Bij een gesloten systeem is de gashaard voorzien van een dubbelwandig afvoersysteem. De buitenste buis voert verse lucht aan en de binnenste buis zorgt ervoor dat de verbrandingsgassen naar buiten gaan. Hiervoor heb je geen schoorsteen nodig. Meer informatie over de verschillende gas haarden?

2.

Bio-ethanol Sfeerhaard

Voor een bio-ethanolhaard heb je ook geen afvoerkanaal nodig. Bio-ethanol is een milieuvriendelijke brandstof die ontstaat bij de vergisting van suikers. De brandstof wordt zo goed als volledig omgezet in warmte. Daardoor ontstaat er bijna geen uitstoot en is een afvoer niet nodig. Meer informatie over de verschillende bio-ethanolhaarden?

3.

Elektrische sfeerhaard

Een elektrische sfeerhaard kan je overal in huis plaatsen. Je moet geen rekening houden met een schoorsteen of afvoerkanaal. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. Deze modellen geven warmte af die je zelf kan instellen. Sommige elektrische sfeerhaarden kan je aan de muur monteren als een soort schilderij.

Voordelen van een sfeerhaard 

Een sfeerhaard brengt verschillende voordelen met zich mee. We sommen ze graag even voor je op:  

1.

Een sfeerhaard valt makkelijker te installeren dan een echte houthaard of houtkachel.  

2.

Je hebt minder werk met een sfeerhaard. Je hoeft bijvoorbeeld geen hout te hakken.  

3.

Bij vele sfeerhaarden kan je de hoogte van de vlammen zelf instellen. Zo kan je perfect de gewenste sfeer creëren.  

4.

Een sfeerhaard heeft verschillende standen. Als het koud is in de winter, kan je de temperatuur verhogen. In de zomer kan je kiezen voor een lagere stand, maar nog wel steeds genieten van een gezellig vuurtje.  

5.

De meeste sfeerhaarden kan je met een afstandsbediening bedienen.  

Waarop moet ik letten bij een inbouw sfeerhaard?

Een sfeerhaard of sierhaard kan je op verschillende manieren in de gewenste kamer laten plaatsen. Eerst en vooral wordt er gekeken naar de grootte van de kamer. Het is natuurlijk niet aangenaam als de sfeerhaard te veel warmte creëert. Daarnaast bepaalt het model de ruimte die het in beslag zal nemen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de sfeerhaard te integreren in een maatmeubel of in een wand. Doorgaans neemt dat meer ruimte in beslag, maar de haard is dan wel mooi als één geheel opgenomen in jouw interieur. De plaatsing vraagt in dat geval meer werk. Als je niet zoveel ruimte hebt, kan je nog altijd kiezen voor een vrijstaande sfeerhaard. Dat model steekt uit de muur en kan in principe overal geïnstalleerd worden.  

Een vuurtje aansteken was nog nooit zo gemakkelijk. In slechts enkele minuten creëer je meteen de gewenste sfeer. Weet je al welke sfeerhaard je gaat nemen? Ontdek het aanbod van JDB Haarden en interieur of kom langs in onze showroom. We geven je graag advies en beantwoorden al je vragen. Tot snel!   

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.