4 juli 2022

Efficiënt hout stoken doe je zo

Een warme houthaard of houtkachel is super gezellig. Maar vooraleer je van een knetterend vuurtje kan genieten, ondergaat het hout een proces van enkele jaren. We nemen je stap voor stap mee door het proces dat hout ondergaat en geven je enkele tips zodat je op een efficiënte manier kan stoken.  

1.

Op zoek naar hout voor jE houthaard

Indien je een eigen stukje bos hebt, weet je meteen waar je kan beginnen. Niet iedereen heeft deze luxe. Gelukkig zijn er nog vele andere mogelijkheden om aan geschikt en duurzaam stookhout te komen voor je houtkachel. Vraag eens rond bij familie en vrienden. Misschien hebben zij nog enkele vierkante meters bos waarop je kan kappen. Of wie weet hebben ze enkele bomen in de tuin waar ze vanaf willen. Met twee of drie grote bomen kom je gemiddeld een jaar toe. Natuurlijk is alles afhankelijk van de houtsoort, het rendement van je houthaard en stookmethode.  

Vele boseigenaars stellen hun bos ter beschikking. Ze zien je graag komen om hout te kappen. Ook kan je informeren bij lokale bedrijven. De kans is groot dat zij nog afvalhout hebben dat perfect is voor in de houtkachel.  

Via de website www.houtverkopen.be vind je meer informatie terug over openbare houtverkopen. Dit is een website van het Agentschap Natuur en Bos. Daarnaast geven ze je enkele locaties mee waar je zelf hout mag kappen.  

2.

Hout kappen en klieven

Eenmaal je enkele bomen gevonden hebt, kan het echte werk beginnen. Je kan best een kettingzaag gebruiken om de boom neer te halen. Zo bespaar je veel tijd. Uiteraard moet het neerhalen van de boom voorzichtig gebeuren. Vraag zeker raad bij een professional als je geen voorkennis hebt. Eenmaal de boom geveld is, kan je de stam in kleinere stukken van 30 tot 50 centimeter zagen.  

Vervolgens klief je het hout in kleinere blokken. Hoe fijner het hout, hoe beter de verbranding. Vochtig hout kan je makkelijker klieven. Wacht hier dus niet te lang mee. Het zal je later een hoop tijd en energie besparen. Vers hout heeft een vochtigheidspercentage van ongeveer 35%. Het ideale percentage voor stookhout bedraagt 15%. Benieuwd welke houtsoorten geschikt zijn voor je houtkachel?

Er bestaan verschillende tools om je hout te klieven. De ene kan beter werken met een traditionele bijl terwijl de andere kiest voor modernere werktuigen. Een voorbeeld daarvan is de houtkliever. Deze tool is gebruiksvriendelijker en minder belastend. Eventueel kan je investeren in een houtkliefmachine.  

3.

Hoe je hout stockeren?

Eenmaal je een voorraad gekliefd hout hebt, moet deze bewaard worden. Droog hout heeft de neiging om water op te zuigen. Dat wil je natuurlijk vermijden. Als je stookt met nat hout zal er meer rook en fijnstof vrijkomen. Vochtige houtblokken zullen de temperatuur in je kachel verlagen. Zo zal essentiële energie verloren gaan. Daarnaast heb je met droog hout minder kans op een schoorsteenbrand. Als je zelf hout kapt, moet je minstens twee jaar wachten om duurzaam te stoken. 

Bewaar het verse hout onder een overdekte plaats. Eventueel kan je de voorraad bovenaan afdekken met een plastic zeil. Dek het hout niet volledig af. De wind moet er namelijk nog goed tussendoor waaien. Om dezelfde reden plaats je de blokken het best dwars op elkaar. Het hout zal zo verder drogen. Plaats het hout niet rechtstreeks of gras of grond, maar stapel je hout op enkele pallets of een stenen ondergrond.  

4.

Prop je kachel niet vol

Duurzaam stoken verdient je aandacht. Je draagt bij aan een beter milieu, maar ook haal je het uiterste uit het stookproces. Alles begint bij de hoeveelheid hout die je in je houthaard plaatst. Vul je houtkachel voor tweederde met hout. Op die manier kan er de nodige lucht aan. Voldoende verbrandingslucht en luchtverplaatsing is essentieel. Alleen zo voorkom je een trage en onvolledige verbranding.  

5.

Hoe je houtkachel juist aansteken?

Misschien heb je de gewoonte om houtblokken in een piramide te stapelen en het vuur langs onder aan te steken. Als je duurzaam wilt stoken, is dat niet de beste werkwijze. De Zwitserse methode is een betere keuze. Daarbij maak je een toren met onderaan dikkere blokken hout. Vervolgens leg je er dunnere stukjes hout bovenop. Je eindigt met een aanmaakblokje of droge takjes. Het vuur steek je vervolgens langs boven aan. Via die methode heb je minder rookoverlast en zal de verbranding sneller gaan.  

6.

vul je kachel bij

Wacht niet met bijvullen wanneer je vuur bijna gedoofd is. Voeg nieuw brandhout toe als de vlam nog goed brandt. Hanteer weer het twee derde principe zodat de lucht zich steeds goed kan verplaatsen.  

Ben jij klaar om een vuurtje te stoken? Met de haarden en kachels van JDB Haarden - Interieur zit je goed. Al onze installaties voldoen aan de huidige milieuwetgeving.  

Ontdek het aanbod en kom langs in onze showroom. Tot snel!  

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.