4 juli 2022

Welke houtsoorten gebruik ik het best in mijn haard?

Hout is er in vele verschillende soorten, vormen en maten. We krijgen vaak de vraag welke houtsoort nu het meest geschikt is om te gebruiken in een kachel. Met de ene soort kan je namelijk beter stoken dan met de andere.

stook efficiënt

Benieuwd waarop je allemaal moet letten? Onze tips voor een duurzaam en veilig vuur op een rij.

Gebruik gedroogd hout

Stoken met droog hout is erg belangrijk. Als je de kachel aansteekt met droog hout zal er minder rook en fijnstof ontstaan. Zo stook je op een duurzame manier en draag je met een kleine inspanning bij aan een beter milieu. Je kan droog hout gemakkelijk herkennen aan de barsten en het schors dat makkelijk loskomt. Eventueel kan je een vochtmeter gebruiken om er zeker van te zijn dat het hout droog genoeg is. Een percentage tussen 15 en 20% is perfect. Met droog hout zorg je voor een beter verbrandingsproces. Vochtige houtblokken zullen de temperatuur in je kachel verlagen. Zo zal essentiële energie verloren gaan. Daarnaast heb je met droog hout minder kans op een schoorsteenbrand.  

Als je zelf hout kapt, moet je het minstens twee jaar laten drogen. Kloof elke stronk goed want dat zal beter branden dan rond hout. Een blok van 15 centimeter dik en 30 centimeter lang is ideaal. Bewaar het verse hout onder een overdekte plaats, maar let erop dat de wind er vlot doorheen kan waaien.  

Gebruik onbehandeld hout

Stoken met behandeld hout is verboden. Enkele voorbeelden daarvan zijn geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout. Gelijmd hout of laminaat laat je ook best achterwege. Tijdens de verbranding zullen er namelijk zware metalen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu, je gezondheid en je kachel.   

Combineer verschillende soorten hout

Voor een mooi vlammenspel kan je verschillende houtsoorten combineren. Elk type hout heeft andere eigenschappen en brandt op een eigen manier. We raden aan om harsvrij hout te gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar aan loofbomen. Hieronder vind je een handig overzicht terug en bespreken we de voor-en nadelen van elke houtsoort.  

Beuken- en essenhout  

Beuken- en essenhout drogen redelijk snel tegenover andere soorten. Het hout brandt traag en geeft veel warmte af. Ook ontstaan er heldere vlammen. Als je een grotere kachel hebt, valt deze houtsoort zeker aan te raden. Daarnaast is het algemeen goed verkrijgbaar.  

Elzenhout  

Elzenhout is een lichtere houtsoort, maar daarom niet minder geschikt om met te stoken. Dit hout verbrandt sneller dan andere soorten.  

Eikenhout  

In tegenstelling tot het beuken- en essenhout moet eikenhout wel lang drogen. Het lange droogproces wordt beloond, want de eik is waardevol brandhout. Verder geeft het een rustig vuurtje.  

Berkenhout  

De verbranding van berkenhout zorgt voor mooie vlammen met weinig vonkjes. Daarnaast laat deze houtsoort weinig vervuiling achter in het rookkanaal. De schors vat gemakkelijk vuur waardoor je je kachel snel kan aansteken.  

Hout van fruitbomen  

Hout van fruitbomen is geschikt als brandhout. Het geeft een kalm maar mooi vuur. Het kloof- en droogproces duurt doorgaans iets langer. De stammen zijn meestal kleiner en dunner, wat het kloven moeilijker maakt.  

Welke houtsoorten gebruik ik best niet?

Grote hoeveelheden naaldhout vermijd je beter wanneer je een haard aansteekt. De schors bevat veel hars. Dat zorgt voor meer vervuiling in je haard en schoorsteen. Naaldhout kan je wel gebruiken als aanmaakhout. Deze soort vat namelijk snel vuur.  

Nu je weet welke houtsoorten je al dan niet kan gebruiken, ben je bijna klaar om eraan te beginnen. Ken je trouwens de Zwitserse methode al om het hout aan te steken? Zo kan je genieten van een knetterende houthaard zonder zorgen.  

Ben jij klaar om een duurzaam vuurtje te stoken?

Met de haarden en kachels van JDB Haarden en interieur zit je goed. Al onze installaties voldoen aan de huidige milieuwetgeving. Ontdek het aanbod en kom langs in onze showroom. Tot snel!   

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.