1 augustus 2024

PERIODIEK onderhoud van een houthaard of houtkachel

Naast het verwijderen van het as en het reinigen van de ruit, kan je haard of kachel nog een grondige schoonmaak gebruiken. Als je onderstaande stappen jaarlijks uitvoert, blijft jouw toestel in optimale staat. Een goed onderhouden installatie zal langer meegaan. 

Onderhoud

Wist je dat één keer per jaar een erkende schoorsteenveger langs laten komen mogelijke problemen en schoorsteenbrand voorkomt? Tijdens een onderhoud worden de opgehoopte roetdeeltjes worden weggehaald. Ook hiervoor kan je bij JDB Haarden en Interieur terecht. Wij proberen het onderhoud altijd langs binnen uit te voeren. Enkel als dat niet mogelijk is, kruipen wij het dak op. Daarnaast ontvang je een attest voor de verzekering.

1.

Borstel je haard of kachel grondig

Met een zachte borstel kan je makkelijk alle afgekoelde assen en roet uit de verbrandingskamer verwijderen. Alle resten kuis je op met blik en borstel. Een stofzuiger laat je hier beter achterwege.

2.

Reinig de binnenkamer

Je reinigt de verbrandingskamer door met een spons over de wanden te wrijven. Gebruik hierbij nooit water want zo kan er roestvorming ontstaan. Ook chemische reinigingsmiddelen laat je best in de kast.

3.

Maak de ruiten proper

Tijdens de verbranding van hout zal er vuil blijven hangen op de ruit. Wanneer je het as verwijdert, kan je best meteen de ruit mee onder handen nemen. De resten komen zelfs nog goed van pas. Neem een vochtige doek en dep deze in het as. Met een draaiende beweging maak je de ruit schoon. Bij beperkte aanslag kan je krantenpapier en water gebruiken. Eventueel kan je gebruik maken van een speciale ruiten-, glas- of keramische kookplaatreiniger. Zo is het iets eenvoudiger om de aanslag te verwijderen. Gebruik nooit een schuursponsje. Keukenpapier of een poetsdoek zijn wel geschikt. Voordat je begint met stoken, kan je een vuile ruit al aanzienlijk verminderen. Benieuwd hoe dat kan? Lees hier alles over de Zwitserse stookmethode.

4.

Reinig de ventilator

Als je kachel of haard een ventilator heeft, vergeet deze dan zeker niet te reinigen. Dat kan je doen door het toestel even te laten uitblazen. Hiermee verleng je de levensduur van het toestel.

5.

Controleer de dichtingen

Dat kan je op twee manieren doen. Maak het vuur aan en sluit de luchttoevoer. Als de vlammen onverminderd branden betekent dat er lucht aan kan via de kiertjes. Ook kan je een A4 tussen het deurtje steken. Als het papier niet goed blijft zitten, moet je het glasvezelkoord vervangen.

6.

Smeer de scharnieren van het deurtje

Reinig eerst de scharnieren met een droge doek om vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens een hittebestendig smeermiddel, zoals grafietpoeder. Breng dit in kleine hoeveelheden aan en beweeg het deurtje een paar keer open en dicht om het smeermiddel goed te verdelen.

Periodiek onderhoud van een houthaard of houtkachel

Laat minstens één keer per jaar een erkende schoorsteenveger langskomen. Zo voorkom je mogelijke problemen en een schoorsteenbrand. Opgehoopte roetdeeltjes worden weggehaald. Ook hiervoor kan je bij JDB Haarden en Interieur terecht. Wij proberen het onderhoud altijd langs binnen uit te voeren. Enkel als dat niet mogelijk is, kruipen wij het dak op. Daarnaast ontvang je een attest voor de verzekering.  

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.