3 mei 2024

Waarop moet ik letten bij het plaatsen van een kachel of haard in een nieuwbouw?  

Een kachel of haard is een populaire keuze voor nieuwbouwwoningen. Er bestaan nieuwe en duurzame technologieën om te verwarmen, maar ze creëren niet dezelfde gezelligheid. Daarnaast is een kachel ook duurzaam als je de juiste keuzes maakt. Benieuwd waarop je allemaal moet letten wanneer je gaat bouwen en een haard plaatst?  

Is een kachel nog een goed idee voor een nieuwbouwwoning? 

Met de opkomst van nieuwe technologieën, wordt de regelgeving rondom een duurzame nieuwbouwwoning steeds strenger. Daardoor wordt de klassieke kachel of haard wel eens in twijfel getrokken. We kunnen je geruststellen dat die bezorgdheden niet nodig zijn. Vandaag de dag is een haard nog steeds een goede keuze om te integreren in een nieuwbouwwoning. Bij de overgang van de zomer naar de winter is het bijvoorbeeld nog te warm om je centrale verwarming aan te zetten. Maar het is te koud om niet bij te verwarmen. Een kachel of haard is dan een perfect alternatief.  

Heeft een kachel invloed op je e-peil?

Wees gerust, een kachel heeft geen negatieve invloed op je E-peil. Dient je installatie als bijverwarming naast je centrale verwarming? Dan wordt er bij de EPB-rekening niet gekeken naar je toestel. Als je de haard gebruikt als hoofdverwarming, wordt er gekeken naar het rendement om de juiste berekening te maken.  

Enkele aandachtspunten voor een kachel in een nieuwbouw 

Ben je aan het bouwen en wil je graag een kachel in jouw nieuwe thuis plaatsen? Dan zijn er enkele aspecten waar je vooraf rekening mee moet houden.  

1. DE PLAATS VAN DE KACHEL OF HAARD

De locatie van je kachel of haard is het eerste waarover je goed moet nadenken. In welke kamer wil je het toestel plaatsen? Waar in de kamer moet het toestel net komen? De meeste kachels en haarden hebben een afvoerbuis nodig om de rookgassen af te voeren. Daarbij zijn er enkele technische aspecten die je in je achterhoofd moet houden. Denk bijvoorbeeld maar aan de lengte, helling en verloop van de afvoerbuis.  

De rookgassen zullen je woning verlaten via een gat in de gevel, door het dak of via een schoorsteen. Ook hier zijn er enkele voorwaarden waarmee je rekening moet houden. Zo moet je genoeg afstand voorzien tussen de raam en het afvoersysteem. Daarnaast mogen je buren geen last hebben van de rookgassen.  

Bij JDB Haarden en Interieur bieden we ook installaties die geen afvoerbuis nodig hebben. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Deze haarden hebben geen afvoer.

2. DE BRANDSTOF VAN DE KACHEL OF HAARD

Haarden zijn er in verschillende vormen, stijlen en maten. Wanneer je een toestel overweegt, kan je kiezen tussen verschillende brandstoffen. Denk bijvoorbeeld maar aan een houthaard, gashaard, elektrische haard of bio-ethanol haard. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Afhankelijk van de brandstof moet je enkele dingen voorzien in jouw nieuwbouw. In tegenstelling tot een houthaard, moet je bij een gashaard rekening houden met enkele aspecten. Bij een gashaard dien je bijvoorbeeld een gasleiding voorzien. Dat moet natuurlijk duidelijk aangeduid zijn op de bouwplannen.  

3. HET VERMOGEN VAN DE KACHEL OF HAARD

Het kilowatt vermogen bepaalt hoe warm je de kamer zal krijgen. Daarnaast heeft isolatie nog een invloed op de capaciteit van je toestel. Door de strenge EPB-normen zijn nieuwe woningen goed geïsoleerd en volstaat een kachel met een klein vermogen. Bij een te kleine capaciteit zal de temperatuur laag blijven. Een te groot vermogen is ook niet goed. Dan zal er te weinig zuurstof blijven hangen en wordt het te warm.  

Benieuwd hoeveel kilowatt je nodig hebt? Lees er hier alles over.  

4. VOLDOENDE VENTILATIE  

Een ventilatiesysteem is altijd essentieel als je een kachel of haard hebt. Een goede circulatie is niet alleen aangenaam voor jezelf, maar ook heeft het een invloed op de werking van je kachel. Binnen ons aanbod hebben we toestellen met een externe luchttoevoer. Zo worden rookgassen beter afgevoerd. Het vuur zal zuurstofrijke lucht krijgen waardoor het hout beter zal branden.  

Heb je bouwplannen, maar weet je niet goed hoe je een kachel of haard moet integreren? Met ons professioneel advies helpen we je graag verder. Samen bekijken we de mogelijkheden en beantwoorden we je vragen. 

Ontdek het aanbod en kom langs in onze showroom. Tot snel!  

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.